Çocuklarda Diş Sağlığı

Çocuklarda Diş Sağlığı

Diş sağlığı sadece yetişkinlerin değil aynı zamanda her ne kadar süt dişlerine sahip olsalar da çocukların da en çok önem vermesi gereken konuların başında geliyor. Zira genç yaşlarda diş fırçalama alışkanlığına sahip olan çocukların hayatlarının geri kalanında da diş sağlıklarına değer verdikleri ve çürük ile diğer diş sorunlarına karşı bağışıklık kazandıkları dikkat çekiyor.


Çocuğunuzun arka dişleri çıktığı anda başlanması gereken diş fırçalama aktivitesi her ne kadar ilk başlarda sevilmese de zamanla giderek onun da seveceği bir etkinlik olacaktır. Tabii ki eylemin daha eğlenceli ve örnek alınır bir şekilde olması için sizin de diş fırçalamayı aksatmamanız ve çocuğunuzla birlikte gerçekleştirmeniz önemli. Hem alışkanlığı kazanırken sizi örnek alması hem de fırçalarken sizin hareketlerinizi takip etmesi ve öğrenmesi nedeniyle fırça tutabilecek yaşa gelir gelmez evladınızla birlikte fırçalama denemelerine başlamanız gerekiyor.


Tabii ki çocukların ağız yapılarından dolayı yetişkin fırçalarının ve yetişkin macunlarının kullanılması yerinde olmayacaktır. Çocuklara uygun olarak üretilmiş olan bu ürünleri kullanabilirseniz hem diş fırçalamaktan soğumasını önlersiniz hem de çok daha sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlayabilirsiniz.


Eğer alışkanlığı kazanmakta zorluk çektiğini ve soğuk yaklaştığını düşünüyorsanız seveceği renklerde fırçalarla durumu ona daha sevimli hale getirmeye çalışmalısınız. Ayrıca dişlerini fırçaladıktan sonra aynada temizliği fark etmesini sağlamak ve onu takdir etmek çocuğunuza cesaret verecektir. Bu süreç içerisinde sizin de diş temizliğinizi aksatmadan gerçekleştirmeniz önemli.


Henüz diş çürüğü ve diş hastalıkları konusunda bir fikri olmadığı için çocuğunuzun diş sağlığının önemini anlaması oldukça zordur. Eğer sizin daha önce dişle ilgili sorunlarınız meydana geldiyse ona bunlardan bahsedebilir ve pişmanlığınızı anlatabilirsiniz.


Bunun yanında sadece göstermelik olan ön kısımları fırçalama eğilimine sahip olan çocukların doğru şekilde dişlerini fırçalamaları için rehberlik etmeyi unutmamalısınız. Diş çıkarma ve diş düşürme dönemlerinde diş etlerine yapılacak hafif masajlar ağrıların geçmesinde etkili olduğundan dolayı onun bunu fark etmesini sağlarsanız diş fırçalamayı sevmesi için bir adımı daha geçmişsiniz demektir.


Diş sağlığına dair en önemli eğitimin okuldan önce evdeki eğitimden kaynaklandığını unutmadan ancak çocuğunuza kızmadan, azarlamadan ve onu soğutmadan diş fırçalamasını sağlamalısınız. Zira mecburiyet haline gelmesi durumunda hayatının kalanında da diş fırçalamaya karşı uzak olacaktır.