Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Geri dön
Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Diş Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler; İlk dişlerin çıkmasıyla birlikte diş temizliğine başlanmalı. Yeterli miktarda kalsiyumlu besinler tüketilmeli. Diş minesinin zarar görmemesi için kabuklu yemişler kırılmamalı. Sıcak – soğuk gıda tüketimi diş minesine zarar vereceğinden, hassasiyeti artıracağından dikkat edilmeli.

Süt dişlerindeki estetik bozukluk kalıcı dişlerin sağlıksız olmasına neden olur. Uzun süre bebeği biberonla beslenmekten kaçınılmalı Tatlı gıdaların tüketiminden sonra ağzın su ile çalkalanması gerekir.

Diş gıcırdatma dişlere zarar verir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı varsa, mutlaka tedavi etme yoluna gidilmeli. Yoksa dişlerde aşınmalar oluşur ve ön bölge dişlerinin boyunun kısalmasına neden olur ki bu da diş görüntüsünü ve sağlığını bozar.

Diş eti hastalıkları; en az önemsenen, en çok diş kaybına neden olan ve aynı zamanda ağız estetiğini bozan hastalıklardır. Diş eti hastalıkları; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Diş etinin kızarık, şiş ve ödemli görünmesine neden olduğu için diş estetiğini de olumsuz etkiler. Düzenli hekim kontrolleriyle ve gerekliyse diş taşları temizletilerek kontrol altında tutulabilir.

Hamilelik te de diş tedavisi yaptırılabilir.

Ağız kokusunun giderilmesi için dilleri günde en az iki defa fırçalamak gereklidir.

Doğru fırça seçilmelidir. Bunun için fırçanın kıllarının çok sert olması diş eti kanaması yapar. Fırçanın kıllarının yumuşak olması da yeterli temizlik sağlayamayabilir.

Daimi dişlere yol gösteren süt dişlerinin vaktinden önce çürümesi ve kaybedilmesi, ağızdaki diş dizisi dengesi ile diş estetiğini bozar. Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur. Bu yüzden süt dişlerini sallanıp düşünceye kadar korumak gerekir. Süt dişleri çürükse dolgu yapıp ağızda tutmak gerekir. Süt dişi çekilmek zorundaysa çekip, ‘yer tutucu’ dediğimiz apareyi yapıp, altındaki daimi dişin rahatça ve düzgün çıkması sağlanmalı.

Ağız gargarası kullanabilirsiniz, bakteri plağını azaltmak için.

Her gün diş ipi kullanın.

Arayüz fırçasından yararlanın.

Eğer protez kullanıyorsanız; akşam uyumadan önce protezlerinizi çıkarıp soğuk suya bırakmayı, protez temizleme tabletleri ve dişi ipi kullanmayı ama en önemlisi de diş hekiminize altı ayda bir uğramayı ihmal etmeyin!